Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren beëindigd worden. In sommige gevallen is het voor een werkgever en werknemer verstandig om in onderling overleg te komen tot afspraken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als een werkgever niet tevreden is over het functioneren van een werknemer of wanneer het wegens bedrijfseconomische omstandigheden noodzakelijk is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
De heer De Jong werkt al sinds 1998 bij een bedrijf Metaal B.V. In het afgelopen jaar is er een nieuwe directie aangetreden. De heer De Jong heeft altijd met veel plezier gewerkt bij Metaal B.V. De functioneringsgesprekken van de heer De Jong waren tot afgelopen jaren altijd positief. Tussen de nieuwe directie en de heer De Jong klikt het niet. Na een klacht van een klant laat de nieuwe directie zich opnieuw zeer negatief uit richting de heer De Jong. De nieuwe directie geeft zelfs aan dat het misschien beter is als de heer De Jong maar afscheid neemt aangezien hij kennelijk zijn vak niet verstaat. De heer De Jong ziet geen mogelijkheid meer om te blijven werken bij Metaal B.V. en is bij ons kantoor komen informeren. Vervolgens hebben wij de heer De Jong geholpen te onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst. Het resultaat is dat de heer De Jong een vaststellingsovereenkomst heeft gesloten, waarin hij een mooie ontslagvergoeding aangeboden heeft gekregen.
Een vaststellingsovereenkomst wordt meestal afgesloten als partijen het erover eens zijn dat er geen mogelijkheid meer is om de arbeidsovereenkomst in stand te laten. Met het afsluiten van een vaststellingsovereenkomst kan een zo WW-veilig mogelijk traject gecreëerd worden voor de werknemer. Het UWV erkent vaststellingsovereenkomsten namelijk als een middel om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Bovendien kunnen partijen in de onderhandeling zelf bepalen welke afspraken vastgelegd worden in de vaststellingsovereenkomst en zo de zaak zelf in eigen hand houden. Wanneer geprocedeerd wordt, is de uitkomst van een procedure altijd enigszins onzeker.
De werknemer heeft het recht om de vaststellingsovereenkomst binnen 2 weken na overeenstemming te ontbinden. Hierop zijn echter wel een paar uitzonderingen. Wenst u van deze mogelijkheid gebruik te maken raadpleeg dan een van onze advocaten of dit mogelijk is.
U kunt bij ons ook terecht om een vaststellingsovereenkomst te laten opstellen. Wij kunnen voor u met uw werkgever de onderhandelingen uitvoeren en de afspraken vastleggen. Wanneer u als werknemer een vaststellingsovereenkomst voorgelegd hebt gekregen, kunnen wij voor u nagaan of er een goede regeling wordt aangeboden in de vaststellingsovereenkomst en of de overeenkomst voldoet aan alle eisen die het UWV stelt.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.